3 Nisan 2016 Pazar

Çizgili & Kot Pantolon / Striped & Jean pants



Merhabalar!

Dikiş makinemi edineli aşağı yukarı bir ay oluyor. (Paket eve ulaştığında çığlık atarak evin içinde dönerek koştuğum doğrudur.)Bu süreç içinde ne zamandır istediğim bir kaç projeye el atma fırsatım oldu. Bazısı işime yararken acemiliğimi de belli etti, bir kısmı -bir acemiden umulacağı üzere- hala düzeltilmeyi bekliyor katlı bir halde.

--

Hi everyone!


It's been almost a month since I got my sewing machine (Yes, I had been screaming and running around in the house when the package arrived...) During this process I had the chance to try out a few projects I've been wanting to for some time now. Some came in handy while displaying my novice skills, others are still waiting, folded, to be "fixed" -as you'd expect from a beginner-.







Beni 2 iş, yaklaşık 15 de "ne yapacağıma karar verene kadar seninle ilgilenmiyorum günü" oyalayan çizgili pantolonum, bu ürünler arasında en profesyonel olanı. bu yüzden burada paylaşmak istedim sanırım : )

Ne yazık ki nefis bir düşüncesizlik edip yapım aşamalarını fotoğraflamadım- gerçi öyle çok badire atlattık ki (ben, taze biçilmiş kumaşlarım ve dikiş makinem), belki kimsenin aklını karıştırmamak adına bu en iyisidir.


--

This project took me 2 workdays and 15 "I don't know what to do with you so I'm not gonna take care of you" days. This striped pants are the most "proffessional" one among others, so  that's why I'm posting it here. :)

Unfortunately, due to my major thoughtlessness, I haven't photographed the sewing steps- although the three of us (me, my freshly cut fabrics and my sewing machine) had endured so much, so maybe this is for the best-



Pantolonu, pek çok youtube videosundan görerek alışmış olduğum gibi üstümde duruşunu sevdiğim bir pantolondan biçtim. Kumaşı ikiye katladım (esnek kısmı enine gelecek şekilde), iki ön, iki arka olmak üzere toplam 4 adet parça edindim.

HATA 1: Benim pantolonum kumaşımdan daha esnekti, haliyle daha geniş kesmem gerekiyordu.
HATA 2: Dikiş payını arka parçaları keserken eledim (kasten değil), ne özgüven ama. Yok yani dikiş payı, uçtu gitti, pif.

--

I cut my pants based on a pair of pants that I liked the fit- as seen on many youtube videos-. I folded the fabric in half (the stretchy side horizontal) and cut 2 fronts and 2 backs, 4 pieces in total.

MISTAKE 1: My pants were much more stretchy than my fabric, so I should have cut wider.
MISTAKE 2: I eliminated the seam allowances of the back pieces (not willingly), phew, look at my confidence level. So no seam allowances, all gone, pfft.


"Yok yok, kesin olur bu" minvalindeki yatıştırmalarımla parçaları iğneledim ve makinenin başına oturdum. önce kasık (iç orta) kısmından başladım, Sonra kumaşı bi açtım, ne göreyim, içini dışına dikmişim!

Söktüm, bu sefer doğru kısımları üst üste gelecek şekilde iğneledim, tekrar diktim. Dış kısımları da bitirdikten sonra "hele bir giyeyim" diye pantolonu kaptım. Ayaklarıma beklediğimden dar geldiğinde "olabilir, zaten dar paçaydı" dedim, ancak baldırlarımdan yukarı çıkmadığında kaderim ile yüzleştim: arka parça her iki taraftan da 5'er cm dardı.

--

My self-calming manners in "No, no, it'll fit" led me to pin the parts and sit by the machine. I started sewing at the crotch (inner centre). Then I unfolded the fabric, and voila! I sewed them wrongs sides together!

So I ripped the seams, then pinned the parts right sides together. After finishing the outer seams as well, I grabbed my pants in hopes of wearing. When it was a bit tight for my feet, I nonchalantly said "it's okay, I wanted skinny hems anyway", but when it wouldn't go above my thighs, I had to face my reality: the backpieces were too tight 5cms per side.


Ofladım, pufladım, benim buna bir çare bulmam lazım dedim. Zaten pek severim, neden kenarına ek yapmıyorum, dedim. Tam bir kurtarma projesi çılgınlığında kumaşlarımı inceledim.

--

Huffed and puffed, I decided to find a solution. Why don't I add some strips along the side, I like that look anyways? I examined my fabrics in my crazy state of "I must save my project!".

(Say hi to our cat)

Sizin de pazardan aldığınız bir kumaşın etrafına overloklanmış alakasız bir kumaşınız oluyor mu? aldığım yünlü bir kumaşın etrafında dikilmiş, 1 metrelik, epey hafif bir kot kumaşım vardı. Onu görünce epey sevindim, ve iki uzun şerit kestim. Pantolonun yan kısımlarını söküp, bu iki şeridi oraya taktım, tekrar denedim. Evet, kurtulmuştu! (Dikiş dikerek dünyayı kurtardığıma inanıyorum bazen, evet.)

--

Do you also have extra fabric overlocked to the fabric you originally buy, from the open market/bazaar? (Quick note, we have open markets/bazaars for fabric in Turkey) I had some extra lightweight jean fabric, etched onto the wool fabric I bought. When I spotted it, I was really happy. I cut two long strips, ripped off the side seeams of my pants and added the strips there. Yay, it was saved! (Yes, sometimes I do believe I can save the world by sewing...)



Paçalarını pek beğenmesem de, bütün iç dikişlerini bitirdim, beline aynı kot kumaştan bir bant ekleyip içine lastik geçirdim ( fermuar dikebileceğimi düşünmüyordunuz herhalde, değil mi?) ve sonunda hazırdı! -ayrıca bir de ütülemem gerekiyor ama... sonra-

Bu arada bana istemsizce modellik yapan ablama teşekkürü borç bilirim.

--

Even though I didn't really liked the bottom part, I finished all of the inside seams, added the waistband from the same jean fabric, put an elastic band inside it (You didn't actually think I could sew a zipper, right?) and finally, it was ready! -Well, I do need to press it but...  later-

Props to my sis ter who modelled for me unwillingly.




Okuduğunuz için teşekkürler!

Thank you for reading!

6 yorum :

  1. İlk dikişlerimizde hepimiz aynı aşamalardan geçtik sanırım.Tabi ben terzi kızı olduğumdan biraz daha şaslıydım :)) Sana tavsiyem acemilik döneminde çizgili ,ekose kumaşları tercih etme.Onların kesim dışında karelaj ve çizgilerinide iyi yakalaman gerekir.O yüzden en zor kumaş türü onlardır.Bir de keten gibi elastik olmayan ,saten gibi kaymayan dikiş makinesinde rahat dikip pratik yapabileceğin kumaşları tercih et.

    Not; Pantolon hiçte fena olmamış :))

    YanıtlaSil
  2. Ah, sevgili EMC gelmiş, yıllar boyu sevdiğim arkadaşım benim.
    tavsiyelerin için çok teşekkürler, 1 sene evvel aldığım ekoseli kumaşım daha bayağı bir bekleyecek gibi görünüyor. ama elastikli kumaşa katılmıyorum- en rahat onları diktim haha- çok profesyonel parçalar olmasa da.
    burada olduğun için çok teşekkür ederim :*

    YanıtlaSil
  3. Rica ederim :)) bol bol yaz severek okuyacağım :)) Bu arada kedini resimde farkedememiştim şimdi gördüm adı ne ?

    YanıtlaSil
  4. kedimizin adı Sanji. kedi almak istiyorduk, bir arkadaş sokaktan kurtardı ve biz de sahiplenmiş olduk. evi birbirine katıyor kendisi :) tam bir terzi kedisi. pafta çıkarttığım kağıtların üzerine yatıyor, kumaşlarımın olduğu kutuya giriyor...

    YanıtlaSil
  5. Acemi oldugunuz bence hiç belli değil. Diğer diktierinize de baktım çok hoş olmuş. O makinaya aldığımızda hepimiz aynı şekilde sevindik sanırım. Ama bir süre sonra gözünüzü overlok makinasına dikiuorsunuz;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. itiraf edeyim şimdiden diktim bile. sanki overlok makinasını alınca önümde hiçbir şey duramayacak gibi :)) ince düşünceniz için çok teşekkürler, ancak hala öğreneceğim çok şey var (en başta daha temiz çalışmak!)

      Sil